Animaties maken

Animatie maken. Aan de slag!

Een animatie is niet enkel wat beeld en tekst bij elkaar. Het is de 1 minute of fame van jouw bedrijf en die wil je natuurlijk op de beste manier besteden. Logisch! Zo laat je echt een indruk achter bij jouw publiek. Hoe kan je dan het beste te werk gaan? Ontdek in deze blog hoe je bij het maken van een animatie maximale impact tot stand brengt.

Illustratie laten maken

#1 Wat moet de animatie bereiken?

Begin bij het begin. Stel jezelf eerst een aantal belangrijke vragen over het maken van de animatie:

Vraag 1: wie is mijn doelgroep?

Wie wil je bereiken met de animatievideo voor jouw bedrijf. Op welke doelgroep wil je de animatie focussen.

Vraag 2: wat is het doel van de animatie maken?

Wil je mensen inspireren, wil je ze laten nadenken of wil je juist graag dat ze jouw product gaan kopen. Wáárom laat je de animatie maken? Het is erg bealngrijk om het concrete doel van de animatie duidelijk te krijgen. Niet alleen is om het doel helder te krijgen voor de kijker, maar dit heeft ook nog eens een flinke invloed op de manier waarop het script wordt geschreven en hoe de rest van de animatie wordt gemaakt.

Vraag 3: wat is de boodschap van de animatie?

Wat wil je precies vertellen met het maken van de animatie. Welke uiteindelijke boodschap moet jouw publiek na het bekijken van de animatie hebben begrepen? Hierbij is het van belang dat je het houdt bij 1 boodschap, zodat jij – én je doelgroep – onderweg de weg niet kwijtraakt.

Vraag 4: wat voor soort animatie wil je maken?

Er zijn zoveel soorten animaties mogelijk. Het is goed om van te voren na te denken voor welk type animatie je wil gaan. Deze keuze heeft straks namelijk effect op het script, de tone of voice, de tijdsduur en de animatiestijl. Een goede tip hierbij is te bedenken voor welk kanaal de animatievideo bedoeld is en wat voor type boodschap je wil brengen.

Wil je iets uitleggen? Kies dan voor een uitleganimatie. Wil je statistieken of cijfers delen? Dan is een infographic animatie heel handig. Of is de animatie bedoeld om te delen op social? Kies dan voor een social media animatie.

Illustratie maken

#2 De rode draad van de animatie

Dan komen we aan bij het animatie script. Dit script is de rode draad bij het maken van de animatie. Daar worden namelijk alle andere elementen aan opgehangen, als een kapstok.

Het script wordt geschreven met de antwoorden op de vragen uit punt #1. Neem dus goed de tijd om eerst in de doelen, de doelgroep en de boodschap van de animatie te duiken.

#Animatietip: probeer in het script weg te blijven van informatie zenden. Dat wil zeggen: wat jij denkt dat interessant is. Vraag in plaats daarvan jezelf juist af wat de doelgroep graag zou willen weten. Welk probleem hebben zij? En hoe lost jouw product of dienst dat op? → What’s in it for them?

Illustratie maken

#3 Een krachtige visuele animatie

De animatiestijl. Er is zoveel mogelijk en er zijn zoveel stijlen om uit te kiezen bij het maken van een animatie. Kijk daarvoor goed naar wie jij bent als bedrijf, persoon of organisatie. Wat wil je precies uitstralen?

Dit proces gaat hand in hand met de vorige twee punten. De keuze voor animatiestijl moet namelijk perfect aansluiten op de focus doelgroep, de boodschap, én de tone of voice. Samen moeten al deze elementen elkaar versterken om een zo effectief mogelijke animatie tot stand te brengen.

Bedenk daarom – voordat je een animatie laat maken – goed wat voor animatiestijl zou aansluiten bij al deze elementen. Zo garandeer je jezelf van een animatie met impact!

Illustratie maken

#4 Animatie sound design

De final touch. En van groot belang bij het maken van een effectieve animatie. Om alle onderdelen van de animatie samen te brengen tot 1 geheel komen we terecht bij geluid.

Een voice-over neemt de kijker mee in het verhaal. Muziek bepaalt de sfeer die je wil neerzetten. Met deze twee elementen weet je jouw publiek echt vast te pakken.

Een animatie maken met impact!

Een animatie maken kan een flinke investering zijn voor jouw bedrijf. Met deze eerste tips zorg je ervoor dat die investering het dubbel en dwars waard wordt. Wil je je helemaal goed voorbereiden op het laten maken van een animatie? Lees je dan alvast in over de animatie briefing en download daar ook gelijk mijn gratis animatie briefing template.

Een animatieproject starten? Ik help je graag. Ontdek de werkwijze van mijn animatiestudio.

?
Deze website verzameld data via Google Analytics. Klik hier to opt in. Klik hier to opt out.
×